Министърът на околната среда и водите (МОСВ) Росица Карамфилова обяви за

...
Министърът на околната среда и водите (МОСВ) Росица Карамфилова обяви за
Коментари Харесай

МОСВ обяви за защитени девет вековни дървета

Министърът на околната среда и водите (МОСВ) Росица Карамфилова разгласи за предпазени девет вековни дървета, някои от които са на възраст над 200 години.

Предстои издание на заповедта в Държавен вестник, след което дърветата ще бъдат вписани в регистрите съгласно условията на Закона за биологичното многообразие. С това се не разрешават всевъзможни дейности, които биха довели до заличаване, увреждане или утежняване на физиологичното им положение.

Това оповестиха от пресцентъра на министерството. 

Отбелязва се, че огромна част от тези дървета, отличаващи се със забележителни форми и размери и устояли на времето и естествените стихии, са се съхранили с помощта на ангажираността и общественото съзнание на локалните общности.

Три от дърветата са от типа източен чинар (Platanus orientalis).

В землището на град Асеновград, по предложение на Община Асеновград, са оповестени две от тях - и двете на приблизителна възраст 200 години, с височина към 19 м и обиколка на стъблата над 5,10 м. Дървото в землището на село Свирачи, община Ивайловград, област Хасково, е на приблизителна възраст 180 години, с височина към 18 м, обиколка на стъблото 5,13 м, препоръчано за оповестяване от частно лице.

Обявено за защитено е и вековно дърво от типа сребролистна липа (Tilia tomentosa), на приблизителна възраст 120 години, с височина към 18 м и обиколка на стъблото 2,70 м. То се намира в землището на село Царски извор, община Стражица, област Велико Търново, и е препоръчано за оповестяване от кмета на селото.

В заповедта на министъра е включено и вековно дърво от типа цер (Quercus cerris) в землището на село Малко Брягово, община Маджарово, област Хасково, на приблизителна възраст 290 години, с височина 14 м и обиколка на стъблото 2,93 м. Предложението за оповестяването му е постъпило от Асоциацията на парковете в България.

Вековно дърво от типа елементарен бук (Fagus sylvatica) е оповестено по предложение на Държавно горско стопанство - Троян. То е на приблизителна възраст 250 години, с височина към 22 м, обиколка на стъблото 3,20 м и се намира в землището на село Бели Осъм, община Троян, област Ловеч.

В землището на село Козаревец, община Стара Загора, по предложение на кметския наместник е оповестено вековно дърво от типа летен дъб (Quercus robur), на приблизителна възраст 200 години, с височина към 25 м и обиколка на стъблото 3,60 м.

По предложение на Държавно горско стопанство - Черни Осъм, са оповестени две вековни дървета, които са на възраст над 100 години и се намират в землището на село Черни Осъм, община Троян, област Ловеч - едното е от типа планински явен (Fraxinus excelsior), с височина към 30 м и обиколка на стъблото 3,40 м, а другото е от типа явор (Acer pseudoplatanus), с височина към 26 м и обиколка на стъблото 4 м.

Опазването на вековни или забележителни дървета посредством навременната им защита е един от целите на Министерство на околната среда и водите. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР